1

Vælg dit rum

Det første skridt på vejen til at vælge det perfekte gardin er at forholde sig til rummet, det skal placeres i. Der kan nemlig være stor forskel på de behov, et gardin skal dække i fx et soveværelse og en stue. Læs mere om hvad du skal være opmærksom på i de enkelte rum ved at klikke på spørgsmålstegnet – eller klik direkte på det relevante rum herover.

Er du klar til næste skridt?
find nærmeste forhandler

Værd at vide om gardiner i stuen

I stuen er det kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder valget af gardiner. Ofte er gardinets primære funktioner at understøtte boligens stil og gøre rummet til et rart sted at opholde sig – både i dagslys og når mørket falder på.

Tænk over…

Lysindfald Overvej om gardinet skal lukke mest muligt lys ind, eller om dets primære formål er at skærme for solen. Tænk også over, om der er behov for at fjerne genskin i TV eller computerskærm.

Indsyn Vender stuens vinduer mod gaden, eller bor du i et nybygget kvarter, hvor hækken endnu ikke er vokset op, har du måske behov for at begrænse indsynet.

Temperatur Det rette gardin kan regulere temperaturen i stuen, så det selv på solrige sommerdage er behageligt at opholde sig indenfor. Det kan fx være aktuelt i nyere huse, hvor husets isolering er så effektiv, at det kan være svært at komme af med varmen i rummet igen. Der findes også gardiner, som er specielt udviklede til at hjælpe med at holde på varmen i rummet om vinteren.

Solens stråler Vender stuen mod syd, er møbler og gulve udsat for UV-stråler en stor del af dagen. Der findes gardiner, der beskytter mod solens stråler, uden at det går ud over udsynet.

I stuen er det kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder valget af gardiner.
Overvej om gardinet skal lukke mest muligt lys ind, eller om dets primære formål er at skærme for solen.

Værd at vide om gardiner i køkkener

Køkken/alrummet er omdrejningspunkt for mange aktiviteter. Madlavning, lektielæsning, spisning og opvask. Derfor er det sjældent nok, at gardinet alene er dekorativt. Det skal også være praktisk og kunne holde til forholdene i et køkken.      

Tænk over…

Indsyn Ligger køkkenet ud mod vejen, eller er afstanden til naboen lille, giver det rigtige gardin mulighed for at skærme af efter behov.

Hygiejne Hænger gardinet tæt på vasken, er det vigtigt, at det kan tåle vandstænk. Tænk også over, om gardinet skal kunne rengøres i forhold til mados. Det kan være specielt aktuelt i mindre rum.

Sammenhæng Hænger køkkenet sammen med et alrum, er det vigtigt at skabe en harmoni og helhed mellem gardinerne i de to ”afdelinger”.

Lysindfald Overvej om vinduerne vender, så du har behov for at skærme for solen, fx under måltiderne. Der findes gardiner som skærmer, samtidig med at du kan se ud.

Ligger køkkenet ud mod vejen, eller er afstanden til naboen lille, giver det rigtige gardin mulighed for at skærme af efter behov.
Overvej om vinduerne vender, så du har behov for at skærme for solen, fx under måltiderne. Der findes gardiner som skærmer, samtidig med at du kan se ud.

Værd at vide om gardiner i badet

Badeværelset er boligens vel nok mest private rum. Derfor er gardinets fornemste opgave at skærme for nysgerrige blikke, så du kan gå i bad i fred og ro – uden at lukke alt lys ude.

Tænk over…

Lysindfald Badeværelsesvinduer er ofte relativt små. Ønsker du at lukke mest muligt lys ind, bør du vælge et gardin, der fylder mindst muligt, når det er rullet op.

Fugt Fugt er en naturlig del af et badeværelse. Måske går alle i husstanden i bad lige efter hinanden – og gardinet skal kunne tåle den megen damp, det uundgåeligt bringer med sig.

Privatliv Matterede ruder er ikke 100% uigennemsigtige – særligt ikke når det er mørkt udenfor – så selvom du umiddelbart føler dig beskyttet mod nysgerrige blikke, kan et gardin være en god investering i lidt ekstra privatliv. 

Gardinets fornemste opgave er at skærme for nysgerrige blikke, så du kan gå i bad i fred og ro – uden at lukke alt lys ude.
Fugt er en naturlig del af et badeværelse. Måske går alle i husstanden i bad lige efter hinanden – og gardinet skal kunne tåle den megen damp, det uundgåeligt bringer med sig.

Værd at vide om gardiner i soveværelset/børneværelset

I soveværelset handler det i udgangspunktet om at skabe optimale betingelser for nattesøvnen. Men samtidig er det også ofte et multifunktionelt rum, hvor der klædes om, ses TV eller læses aviser, bøger og blade. Det samme gælder, hvis det er et børneværelse. Det stiller krav til gardinet.

 

Tænk over…

Mørke kontra lys Sover du bedst, når det er bælgmørkt, eller nyder du at vågne op i et rum med morgenlys?

Aftensol Står aftensolen ind i specielt børneværelset, er mørklægningsgardiner en praktisk foranstaltning. Også hvis de skal have mulighed for at sove lidt længere om morgenen.

Temperatur Vender soverummet mod syd, så det er badet i sol en stor del af dagen, bør du overveje et gardin, som reflekterer solens stråler for at undgå, at rummet er meget varmt ved sengetid.

Privatliv Vil du undgå, at forbipasserende eller naboer og genboer kan se ind i soveværelset – eller vil du bare gerne føle dig privat – findes der en række gardiner, der skærmer for nysgerrige blikke uden at begrænse lyset eller din mulighed for at se ud.

Åbne vinduer Sover du med åbne vinduer, kan et insektnet være en oplagt løsning. Specielt i de varme måneder, hvor selv det mindste lys tiltrækker insekter.

I soveværelset handler det i udgangspunktet om at skabe optimale betingelser for nattesøvnen